Så skapar du en ny vana!

Dina vanor är de rutiner som du genom åren vävt in i ditt liv, de startar genom en känsla, en tanke, eller i en specifik miljö.
Alla våra vanor uppkommer genom upprepning och till slut vänjer vi hjärnas muskelminne att utföra vanan automatiskt. Du har inte bara lärt din hjärnas muskelminne att utföra vanor i vardagen eller på jobbet, du har även lärt ditt muskelminne att automatiskt framkalla vissa känslor och att tänka i vissa tankebanor.
Det positiva med hjärnans muskelminne är att vi kan välja att behålla vanor som får oss att må bra och vi kan välja att göra oss av med vanorna som får oss att må sämre.
Eftersom det nästan alltid skapas ett tomrum när vi bryter en dålig vana, behöver vi bryta den dåliga vanan genom att skapa en ny vana. Vi byter alltså ut den dåliga vanan mot en god vana.
Exempelvis kan du byta rökning mot träning, onyttig kost mot sund kost, eller så kan du byta ut negativa tankar mot positiva tankar osv.
När du ger din hjärna motsatt konkurrens är det omöjligt för hjärnan att använda muskelminnet till att utföra handlingar som den normalt sätt är van vid. På så vis konkurrerar du ut dina dåliga vanor.

(utkast ur kapitel 22)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.