Älska dig själv

Det finns en stark koppling mellan din självkänsla och ditt samvete. Om du utför en handling som påverkar en annan människa negativt skapas ofta ett dåligt samvete och ditt dåliga samvete sänker din självkänsla. Om du omvänt utför en handling som påverkar någon annan positivt, ger du ditt samvete en behaglig känsla, vilket i sin tur stärker din självkänsla.
Det innebär alltså, att om du skadar någon annan så skadar du också dig själv och är du snäll mot någon annan så är du också snäll mot dig själv.

Tänk på följande faktum! Snällhet är smittbart. När du är snäll mot någon tenderar snällheten att smitta av sig så att den här personen i sin tur är snäll mot någon i sin omgivning. Således kommer din snällhet att sprida sig till långt fler människor än enbart till personen som du för stunden är snäll mot.
Att visa empati, omtanke och utföra goda gärningar är ett alldeles utmärkt sätt för att stärka sin egen självkänsla. Du behöver ingen anledning för att hjälpa andra människor, hjälp dem för att du själv vill. För att komma igång med att göra goda gärningar kan du bestämma dig för att under en hel veckas tid göra minst tre goda gärningar per dag. Släpp före någon i kön på Ica, om pojken som köper glass saknar två kronor – skänk honom då två kronor. Vänta in bakomvarande person och håll upp dörren för honom, ge oväntat beröm till någon du möter, eller varför inte hjälpa någon i trafiken. Gå ut och prova redan idag!

(Utkast till kapitel 27 i kommande bok)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.